Om skoterleder och skoterkörning


Lofsdalen är känt för sina många skoterleder och sin magnifika variation av spännande skogsleder och leder i öppen fjällterräng. Från Lofsdalen finns leder norrut mot Funäsdalen och Hede, över sjöns is går leder mot: Nordväst och Slagavallen; Söder mot Svanhågna, Våffelstugan, Sömlingshågna och Dalafjällen. Ledsystemet går delvis högt uppe ovanför trädgränsen i storartad fjällnatur med makalös utsikt.

IMAG1097

Avgiftsbelagda skoterleder

Våra skoterleder är avgiftsbelagda. Skötseln av lederna utförs av Lofsdalsspårs ekonomiska förening. Föreningens intäkter kommer från försäljningen av ledkort och sponsrande företag.

För säsongen 2019-2020 gäller:

  • Hel säsong 955 kr.  försäsongspris 13/9-2019-16/12-2019  800:-
  • Vecka (7 dagar) 530 kr.
  • 3 dagar 320 kr.
  • 1 dag 160 kr.
  • Märket kan köpas hos de flesta näringsidkare i Lofsdalen. Du kan också lösa din ledavgift via swish, nr 1233396751. Ange registreringsnummer för skotern vid betalning. Spara kvittot i mobilen för uppvisande vid kontroll.

Kombikort

Lofsdalsspår har ett ledkortsamarbete med SOND (Skoterområde norra Dalarna)
Information om priser, regler och försäljningsställen hittar du här!

NYHET NYHET NYHET

Lofsdalen och Funäsdalen återupplivar nu samarbetet och erbjuder fr o m nu ett rabatterat dagkort för skoter. Har du ett årskort för Lofsdalen eller ett årskort för Funäsdalen – kan du lösa ett dagkort skoter för respektive område till 50% rabatt.

  • Årskort Funäsdalen Dagkort Lofsdalen: 75:-
  • Årskort Lofsdalen Dagkort Funäsdalen: 135:-

Återförsäljare för de rabatterade dagkorten:

Lofsdalens Skoterområde : Karins Sportbod
Funäsdalens Skoterområde: Tännäs Fiskecenter

TREVLIG TUR! önskar Funäsdalens Skoterled AB & Lofsdalsspår.

Lofsdalsspår tips för skoteråkning

Lofsdalen erbjuder skoteråkaren fantastiska fjällvyer med många fina utflyktsmål. Att åka runt bland fjällvidderna är en magisk upplevelse i sig, men vi på Lofsdalsspår vill passa på att tipsa lite extra om några extra fina utflyktsmål.

Våffelstugan – Hågntjärn

Upplev Lofsdalens underbara södra fjällsida och de storslagna vidderna runt och vid Hågntjärn. Man följer leden upp mot Våffelstugan. Gör gärna ett depåstopp och avnjut deras goda våffla eller något annat gott från deras meny. Fortsätt sedan leden mot Hågntjärn. Här får du uppleva fantastisk kalfjällsåkning, med en storslagen utsikt över såväl Lofsdalens norra fjällsida och även de fjälltoppar och vidder som finns på vår södra fjällsida. Nere vid Hågntjärn tornar Sömlingshågna sig majestätiskt upp – vårt högsta fjäll på 1195 m.ö.h. Vid Hågntjärn finns en raststuga och en mycket populär och välbesökt Grillkåta. Här kan du grilla eller avnjuta en medhavd matsäck. Styr kosan mot nordväst och Slagavallen. Straxx innan slagavallen finns ett vindskydd på en höjd med fantastisk utsikt åt sydost och hela dalgången som givit byn sitt namn. Ta leden mot Lofssjön och tillbaka till Lofsdalen. Eller fortsätt norrut mot Grillkåtan på Lussifjäll (visas inte på kartan).

Total distans: 40.39 km
Max höjd: 1115 m
Min höjd: 627 m
Höjdstigning: 800 m
Höjdförlust: -799 m

Strådalsledens Grillkåta

Vill man njuta av en liten kortare utflykt är Strådalsledens Grillkåta det perfekta målet. Grillkåtan ligger på Lofsdalens norra fjällsida och hit tar du dig via Hovärksleden eller Uppvallsleden för att sedan ansluta på den norra skoterleden. Vår norra skoterled sträcker sig över myrarna ovan trädgränsen och här möts man av milsvida fjällvyer. Sväng av leden vid skyltning mot Grillkåtan. Grillkåtan erbjuder grillmöjligheter för den som vill men det går lika bra att avnjuta sin medhavda matsäck. Vid Grillkåtan hittar ni även fjällvärldens enda pusshållplats – bara det är väl värt ett besök.

Lussikåtan

Under er vistelse hos oss i Lofsdalen, rekommenderar vi er att besöka Lussifjället och dess grillkåta. Grillkåtan ligger vackert belägen vid Lussifjällets fot med fantastiskt utsikt över Lofsdalens fjälltoppar och även vy över Sånfjället. För att ta dig hit följer du den norra skoterleden mot Funäsdalen. Efter depåstopp vid Grillkåtan och det är dags för hemfärd – välj fortsätta vår norra skoterled ner till Slagavallen. Härifrån kan man välja åka Strådalsleden tillbaka mot Lofsdalen, men vill man fortsätta njuta av bedårande utsikt tipsar vi att ni åker leden över Åsvallen – dammkojan och sedan tar Sömlingleden tillbaka ner till sjön och Lofsdalen.


IMG_7593

Preparering av skoterleder

Skoterlederna prepareras med pistmaskin så ofta det är nödvändigt. Då vi även ansvarar för underhållet av längdskidspår är rutinen den att skidspåren prepareras först och därefter kommer skoterlederna. Det är ganska naturligt då skoterföraren har lättare att ta sig fram i några decimeter nysnö än skidåkaren. Vanligtvis prepareras skoterlederna på kvällar och nätter, egentligen av två skäl. Pistmaskinen är 5 meter bred och tar upp hela vägbredden, mötande skotrar tvingas därför att väja ut i terrängen och går det för fort är det uppenbara risker för en kollision. När det är mörkt ute upptäcks pistmaskinen tidigare genom sina rotationsljus och skoterföraren får därmed mer tid till att ta ner farten. Dessutom är det en fördel om leden får frysa till efter prepareringen så att den blir tåligare.

Vår ambition

Lofsdalsspår har ambitionen att tillhandahålla Härjedalens bästa skoterleder. Under sommarhalvåret förbättras lederna genom dikning, brobyggen och andra markarbeten och på vinterhalvåret prepareras lederna med pistmaskin cirka två gånger i veckan beroende på slitage och väder.