Skoterleder och skoterkörning

Skoterleder och skoterkörning

Lofsdalen är känt för sina många skoterleder och sin magnifika variation av spännande skogsleder, leder över hänförande fjällsidor och leder i öppen fjällterräng.

Från Lofsdalen finns leder norrut mot Funäsdalen och Hede, över sjöns is går leder mot: Nordväst och Slagavallen; Söder mot Svanhågna, Våffelstugan, Sömlingshågna och Dalafjällen. Ledsystemet går delvis högt uppe ovanför trädgränsen i storartad fjällnatur med makalös utsikt.

Våra skoterleder är avgiftsbelagda. Skötseln av lederna utförs av Lofsdalsspårs ekonomiska förening. Föreningens intäkter kommer från försäljningen av ledkort och sponsrande företag.

Friåkning i regleringsområde Lofsdalen

Lofsdalen erbjuder friåkning för skoter i två nya friåkningsområdena. Där uppmuntras åkning utanför led till glädje för de som vill leka utanför ledsystemet. Friåkning är av stort intresse för många skoteråkare och vi är väldigt glada åt att kunna ge er fria tyglar!

Skoterledskort säsong 2023

Ledmärke för skoteråkare​

 • I dag 250 kr
 • 3 dagar 500 kr
 • 1 vecka 700 kr

  Sju dagar.

 • 1 säsong 1200 kr

  Gäller för vintersäsongen 2022-2023.

 • 1 säsong förköp 1050 kr

  Förköp 01/9–11/12 . Gäller för vintern 2022-2023.

 • Skoteråkare kan betala med Swish

Återförsäljare

Sponsor Karins Sportbod
Sponsor ICA Nära Lofsdalen
Sponsor Lofsdalens Skoteruthyrning
Sponsor Destination Lofsdalen
Sponsor Våffelstugan Lofsdalen
Lofsdalsspårs spårknappar och ledkort säljs på de flesta näringsställen. Du är välkommen på:

Skoteråkare kan betala med Swish

För att underlätta för skoteråkare som rör sig över stora ytor och ibland inte passerar Lofsdalens by så kan skoteråkare också betala ledkort-skotermärke via Swish till tel 1233396751. Ange registreringsnummer för skotern vid betalning. Spara kvittot i mobilen för uppvisande vid kontroll.

 • 1 dag. 250:-
 • 3 dag. 500:-
 • 7 dag. 700:-

Regleringsområde

Rödstreckad yta.

Friåknings­område

Kölsjöfjällets, Strådalens.

Naturreservat

Särskilda regler gäller.

Ledkarta skoter Lofsdalsspår

Digital kartguide skoter

Använd Lofsdalens utmärkta digitala kartguid på lofsdalen.gaiaplaces.com för att få en överblick över alla skoterleder och deras status. Där ser du också parkering, bensinstationen och besöksmål.

Samarbeten

Lofsdalsspår och SOND (Skoterområde norra Dalarna) har ett ledkorts­samarbete. med kombikort. Återförsäljare finns i respektive områden.
Kombikort säsong 2023

Tips för skoteråkning

Lofsdalen erbjuder skoteråkaren fantastiska fjällvyer med många fina utflyktsmål. Att åka runt bland fjällvidderna är en magisk upplevelse i sig, men vi på Lofsdalsspår vill passa på att tipsa lite extra om några extra fina utflyktsmål.

Våffelstugan – Hågntjärn

Upplev Lofsdalens underbara södra fjällsida och de storslagna vidderna runt och vid Hågntjärn. Man följer leden upp mot Våffelstugan. Gör gärna ett depåstopp och avnjut deras goda våffla eller något annat gott från deras meny. Fortsätt sedan leden mot Hågntjärn. Här får du uppleva fantastisk kalfjällsåkning, med en storslagen utsikt över såväl Lofsdalens norra fjällsida och även de fjälltoppar och vidder som finns på vår södra fjällsida. Nere vid Hågntjärn tornar Sömlingshågna sig majestätiskt upp – vårt högsta fjäll på 1195 m.ö.h. Vid Hågntjärn finns en raststuga och en mycket populär och välbesökt Grillkåta. Här kan du grilla eller avnjuta en medhavd matsäck. Styr kosan mot nordväst och Slagavallen. Straxx innan slagavallen finns ett vindskydd på en höjd med fantastisk utsikt åt sydost och hela dalgången som givit byn sitt namn. Ta leden mot Lofssjön och tillbaka till Lofsdalen. Eller fortsätt norrut mot Grillkåtan på Lussifjäll (visas inte på kartan).

Strådalsledens Grillkåta

Vill man njuta av en liten kortare utflykt är Strådalsledens Grillkåta det perfekta målet. Grillkåtan ligger på Lofsdalens norra fjällsida och hit tar du dig via Hovärksleden eller Uppvallsleden för att sedan ansluta på den norra skoterleden. Vår norra skoterled sträcker sig över myrarna ovan trädgränsen och här möts man av milsvida fjällvyer. Sväng av leden vid skyltning mot Grillkåtan. Grillkåtan erbjuder grillmöjligheter för den som vill men det går lika bra att avnjuta sin medhavda matsäck. Vid Grillkåtan hittar ni även fjällvärldens enda pusshållplats – bara det är väl värt ett besök.

Lussikåtan

Under er vistelse hos oss i Lofsdalen, rekommenderar vi er att besöka Lussifjället och dess grillkåta. Grillkåtan ligger vackert belägen vid Lussifjällets fot med fantastiskt utsikt över Lofsdalens fjälltoppar och även vy över Sånfjället. För att ta dig hit följer du den norra skoterleden mot Funäsdalen. Efter depåstopp vid Grillkåtan och det är dags för hemfärd – välj fortsätta vår norra skoterled ner till Slagavallen. Härifrån kan man välja åka Strådalsleden tillbaka mot Lofsdalen, men vill man fortsätta njuta av bedårande utsikt tipsar vi att ni åker leden över Åsvallen – dammkojan och sedan tar Sömlingleden tillbaka ner till sjön och Lofsdalen.

Preparering av skoterleder

Skoterlederna prepareras med pistmaskin så ofta det är nödvändigt. Då vi även ansvarar för underhållet av längdskidspår är rutinen den att skidspåren prepareras först och därefter kommer skoterlederna. Det är ganska naturligt då skoterföraren har lättare att ta sig fram i några decimeter nysnö än skidåkaren. Vanligtvis prepareras skoterlederna på kvällar och nätter, egentligen av två skäl. Pistmaskinen är 5 meter bred och tar upp hela vägbredden, mötande skotrar tvingas därför att väja ut i terrängen och går det för fort är det uppenbara risker för en kollision. När det är mörkt ute upptäcks pistmaskinen tidigare genom sina rotationsljus och skoterföraren får därmed mer tid till att ta ner farten. Dessutom är det en fördel om leden får frysa till efter prepareringen så att den blir tåligare.

Vår ambition

Lofsdalsspår har ambitionen att tillhandahålla Härjedalens bästa skoterleder. Under sommar­halvåret förbättras lederna genom dikning, brobyggen och andra markarbeten. På vinter­halvåret prepareras lederna med pistmaskin cirka två gånger i veckan beroende på slitage och väder.

Rulla till toppen
Scroll to Top