Lofsdalsspår tipsar för längdskidåkning

Turtips

Barnfamiljen och kortåkaren

Lofsdalen är ett välkänt familjevänligt semesterval som passar alla åldrar och ambitionsnivåer. Våra skidspår ligger lättillgängliga och några startar direkt ovanför trädgränsen vilket innebär att man möts av en fantastisk fjällvärld direkt från första stavtaget. För barnfamiljen och den ovana åkaren innebär det att man inte behöver skida långt för att hitta sig ett vindskyddat ställe med utsikt för att avnjuta sin matsäck. Vi vill gärna dela med oss av några roliga och mysiga aktiviteter man kan uppleva.

Sagospåret för de allra minsta

Passa på att träffa Krysse och hans sagofigurvänner. En rolig och lätt slinga på 640 m för de allra minsta barnen som går i skyddad terräng. Krysse hälsar er välkommen vid Elljusspårets start och visar vägen mot resten av sagofamiljen. Barnen i skolan har hjälpt oss skapa några av figurerna och varje figur presenteras med en liten berättelse som våra duktiga skolbarn skrivit ihop.

Solgropen är lagom ansträngning och maximal njutning

1,2 km in längs Strådalsspåret finns vår solgrop – ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Solgropen bjuder på naturligt vindskydd och här kan man njuta av solen hela dagen då den strålar från klarblå himmel. Längs solgropens kanter bjuds på härlig pulkaåkning och snölek för barnen och i en av de många eldstäderna kan man njuta av korvgrillning eller avnjuta den medhavda matsäcken.

Fjällslingan

Fjällslingan är ett lättåkt familjespår på 3 km  i öppen fjällterräng. Det är ett rundspår som består av sträckan Hovärksparkeringen–Solgropen–Översta delen av Solstickaren och sedan Hovärksspåret till Hovärksparkeringen. Lagom långt och småkittlande backar med bra sikt. Utsikt över hela dalen gör det till en självklar tur vid fint väder.

Grillkåtan vid Strådalsleden

5 km längs Strådalsleden där leden vänder mot Petterssonspåret – finns ett mycket populärt utflyktsmål – Strådalsledens Grillkåta. Leden dit bjuder på lätt skidåkning med endast bitvis svag motlut, i övrigt flack och härlig svag nerförslöpa. Dessutom inramas turen av en av våra vackraste fjällvyer. Väl framme vid Grillkåtan kan man grilla eller avnjuta den medhavda matsäcken. Turen utgår från Hovärkens spårcentral.

Våffelstugan på Södra sidan

På Lofsdalens södra fjällsida finns vår omtyckta Våffelstuga. Hit kan man välja att själv gå på skidorna eller tolka efter bandvagnen som utgår från Karins Sportbod. Våffelstugan ligger ca 3 km upp längs fjällsluttningen från sjön räknat, precis ovanför trädgränsen, och härifrån har man en vidunderlig utsikt över Lofsdalen by och norra sidans fjäll. Våffelstugan serverar en lättare meny, varm och kall dryck och självklart storsäljaren: våfflor. Hemvägen bjuder på riktig fartfylld skidåkning nerför sluttningen. Ett tips för familjen med lite mindre barn, är att boka bandvagnstur både upp och ner.

Bandvagn

För den milslukande skidfantasten

Lofsdalens preparerade skidsystem lämpar sig väl för både träning och längre turåkning – både för den vanlige motionären och för den som vill samla mil inför ett långlopp. Våra spår hänger ihop med varandra, vilket ger en stor och rolig variation på att själv kunna sätta ihop träningsslingor förutom de som vi tipsar om här.

Strådalsleden – Övre Pettersson – Övre Hovärksleden

En mycket uppskattad träningsslinga som erbjuder det mesta: fin stakning, uppförslut och härlig utförslöpa, allt i en härlig mix- att denna träningsslinga omges av en bedårande fjällutsikt gör träningen lite extra trevlig. Denna slinga är totalt 13 km lång, går mestadels i öppen terräng och är därför känslig för drivande kallsnö.  

Lussileden

Vill man förlägga sin träningsrunda i vår mest fantastiska fjällmiljö, skall man åka Lussileden. Lussileden är sträckan övre Strådalsleden som sen fortsätter på pilgrimsledens nedre sträcka fram till Lussifjällets Grillkåta. 11 km preparerat skidspår enkel riktning för både skate och klassiskt som omges av vyer från hela Lofsdalens fjällvärld – en träningsrunda kan inte bli mer storartad än denna. Lofsdalsspårs personliga favorit. Känslig för drivande kallsnö. Dras endast när vädret så tillåter.

Östan

För den skatesugne kan vi varmt rekommendera vårt 8 km preparerade skidspår Östan. Den kuperade terrängen ger en mycket rolig och trevlig skateåkning. Spåret går i skyddad terräng vilket skapar träningsmöjlighet även vid sämre väderlek. Självklart finns här också klassiskt spår för den som vill åka klassiskt.

Spårkarta längdskidspår Lofsdalsspår 2023-2024.
Spårkarta längdskidspår Lofsdalsspår 2023-2024.
Rulla till toppen