Om längdskidspåren

Om längd­skidspåren

Lofsdalen erbjuder 122 km preparerade längdskidspår för klassisk och skate samt turleder i mycket varierad terräng. Våra längdspår ligger i anslutning till Lofsdalens by och stugområdena på nordsidan av dalen och Lofsjön. Turleder finns både på nordsidan och på sydsidan.

För att få ut det mesta av sin skidåkning i Lofsdalen är det viktigt att man anpassar sin åkning efter elevation, säsong samt vind- och väderförhållande. Vid vindstilla och soligt väder är de högt liggande spåren bäst. Du ska också känna dig fri att komponera din egen tur genom att följa de spår som passar dig och dina önskemål.

Viktigt att veta och känna till är att vi inte preparerar turlederna lika frekvent som våra ordinarie motionsspår. Turlederna prepareras när väder och vind tillåter och vanligtvis tidigast från vecka 5.

 • 01-sparknapp-lofsdalsspar-sasong-2021-th Avgifter 2020-2021
 • 01-sparknapp-lofsdalsspar-sasong-2021-th Förköp säsongskort
 • Åkning försäsong

Spårknappar för skidåkare

Som skidåkare köper du en knapp som ska bäras synlig på skidkläderna när du åker i spåren. På så sätt visar du att du betalt avgiften. Barn/ungdom åker gratis upp t o m 16 års ålder. Knappen kostar:
 • I dag 90 kr
 • 3 dagar 220 kr
 • 1 vecka 390 kr

  Sju dagar.

 • 1 säsong 800 kr

  Förköp 1/9-11/12 2020 650 kr. Gäller för vintersäsongen 2020-2021.

 • 1 säsong förköp 650 kr

  Förköp 1/9-11/12 -2020 650 kr. Gäller för vintersäsongen 2020-2021.

 • Kryssemedalj 30 kr

  Medalj för de små.

Återförsäljare

Karins Sportbod
ICA Nära Lofsdalen
Lofsdalens Skoteruthyrning
Lofsdalen
Våffelstugan Lofsdalen

Lofsdalsspårs spårknappar och ledkort säljs på de flesta näringsställen. Du är välkommen på:

I vår webbshop kan du förköpa säsongsknapp för 650 kr i stället för 800 kr. Du tjänar 150 kronor per knapp. Erbjudandet sträcker sig till och med 11 december.

Klockar tickar, tick tock tack för att du förköper säsongskort!

:
:
:
Webbshoppen har stängt!

Försäsongsåkning​​

Konstsnöspåret är de delar av Elljusspåret som vi lyckats göra snö i. Se våra statusuppdateringar för mer detaljerad information. Priserna för dagkort i konstsnöspåret försäsong är följande:

Säsongskort för 2021 gäller också som godkänt kort. Dessa priser gäller fr.o.m 1 november fram tills vi öppnar ordinarie skidspårssystem.

Under hösten 2017 investerade EU-projektet Lofsdalen Masterplan 2.0 i ett snökanonsystem i Elljusspårets 1,5 km slinga. Investeringen är ett stort lyft för oss i Lofsdalen för att kunna säkerställa tidig snö och erbjuda längdskidåkarna en försäsong. Vi kommer här på hemsidan och Facebook informera om när vi börjar höstens tillverkning av konstsnön och när öppningsdatumet för Elljusspåret blir. Håll utkik! Läs mer om konstsnösatsningen på www.sveg.se.

Spårkarta​

Övre och nedre syftar på spårens höjdläge. Flera av spåren är dragna med trädgränsen som “midja”. Övre är på kartan alltid den norrut liggande spårsträckningen och Nedre alltid den södra spårsträckningen. Kartan visas som brukligt är med norr uppåt.

Övre Hovärksspåret

Längd hela spåret: 3/4/8 km.

Nedre Hovärksspåret

Längd hela spåret: 3/4/8 km.

Övre Petterssonspåret

Längd hela spåret: 10,5 km.

Nedre Petterssonspåret

Längd hela spåret: 10,5 km.

Lussileden och Pilgrimsleden

Längd enkel riktning: Lussileden 11 km och Pilgrimsleden 27 km.

Elljusspåret

Längd: 0,64 /1,5/2,8 km.

Sagospåret

Längd: 0,64 km.

Byspåret

Längd: 5/12 km.

Skogsslingan

Längd: 20 km.

Östan

Längd: 6/8 km.

Solstickaren

Längd: 3 km.

Fjällslingan

Längd: 3 km.

Karta 2021 Längskidspår

Öppen respektive skyddad terräng

Vissa spår är dragna i endast skogig och skyddad terräng och är mer motståndskraftiga mot alla skidspårs värsta fiende – drivande torrsnö (framför allt under december till februari). De spåren är Östan och Byspåret. De två övre skidspåren Petterssonspåret och Hovärksspåret är dragna i både skyddad skogig terräng (nedre/södra sträckningen) och öppen kalfjällsbetonad terräng (övre/norra sträckningen). Man kan säga att trädgränsen skär de båda spåren vid midjan. Övre Strådalsleden går bara på det vackra kalfjället och är storslaget vackert men känsligt för drivande kallsnö och hård vind.

Skyddad terräng

Mindre känsligt för vind och drivande snö.

Elljusspåret

Längd: 0,64 /1,5/2,8 km.

Sagospåret

Längd: 0,64 km.

Byspåret

Längd: 5/12 km.

Östan

Längd: 6/8 km.

Nedre Petterssonspåret

Längd hela spåret: 10,5 km.

Solstickaren

Längd: 3 km.

Nedre Hovärksspåret

Längd hela spåret: 3/4/8 km.

Skogsslingan

Längd: 20 km.

Öppen terräng

Mer känsligt för vind och drivande snö.

Övre Hovärksspåret

Längd hela spåret: 3/4/8 km.

Fjällslingan

Längd: 3 km.

Lussileden och Pilgrimsleden

Längd enkel riktning: Lussileden 11 km och Pilgrimsleden 27 km.

Övre Petterssonspåret

Längd hela spåret: 10,5 km.

Sömlingshågna runt

Turspår södra sidan: Längd: 23,25 km.

Åkriktning

På sträckor med dubbelspår råder högertrafik. I längdåkningssystemet råder enligt tradition en rekommenderad åkriktning. Men observera att ingen har mer rätt än någon annan att köra i ett spår – uppsyn och ödmjukhet är grundregeln! Om en krock sker är åkriktningen ingen ursäkt. Den rekommenderade åkriktningen är en rekommendation. Den rekommenderade åkriktningen är också skyltad i de flesta spåren.

Rek åkriktning motsols

Elljusspåret

Längd: 0,64 /1,5/2,8 km.

Sagospåret

Längd: 0,64 km.

Byspåret

Längd: 5/12 km.

Östan

Längd: 6/8 km.

Fjällslingan

Längd: 3 km.

Skogsslingan

Längd: 20 km.

Rek åkriktning medsols

Petterssonspåret

Längd: 10,5 km.

Hovärksspåret

Längd: 3/4/8 km.

Sömlingshågna runt

Turspår södra sidan: Längd: 23,25 km.

Digital kartguide längdskidor

Använd Lofsdalens utmärkta digitala kartguid på lofsdalen.gaiaplaces.com för att få en överblick över skidspår för klassisk, skate och turåkning. Där ser du också spårens status och besöksmålen som kan vara av intresse.

Håll reda på vindriktningen när det blåser​

När du planerar din skidtur kan du med fördel ta del av dagens väder­prognos och, om det är möjligt, se till att du har vinden i ryggen när du åker i öppen fjäll­terräng.  Vinden kyler väldigt, speciellt under de kallaste vinter­månaderna. Ha vindtäta plagg, extra mössa eller halsduk och dra på rejält med arméns hudsalva. Området runt Hågntjärn (söder om Lofsdalen) har sämre mobil­telefon­täckning än själva Lofsdals­dalgången. Rör dig mot högre mark för att åter få täckning om det skulle behövas.Exempel 1: det ska blåsa friska eller hårda nordliga eller västliga vindar under dagen. Du väljer att åka Hovärks­spårets eller Pettersson­spårets nedre sträck­ningar västerut (medsols) i skyddad terräng. Då får du då vinden i sidan eller ryggen när du kommer upp på kalfjället och åker tillbaka mot Lofsdalen på övre Pettersson­spåret, övre Hovärks­spåret eller övre Strådals­leden.Exempel 2: det ska blåsa friska eller hårda ostliga vindar under dagen. Du väljer då att starta vid Hovärkens spårcentral, åker upp mot Solgropen och får vinden i ryggen hela övre Strådals­leden. Vid grillkåtan vänder du ned (söderut) mot skogig skyddad terräng och åker tillbaka mot Lofsdalen.

Hundar i skidspåren

Hos oss är hunden välkommen att följa med husse och matte ut på en tur i spåret på våra preparerade skidspår och skidleder. Undantaget är perioder med begränsad snötillgång. Då råder totalt hundförbud i samtliga preparerade skidspår. Vi skriver när förbud gäller i våra statusuppdateringar.Vissa självklara regler råder när man tar med sin hund ut i våra spår:
 • Två hundar per skidåkare.
 • Hund skall alltid hållas kopplad till sin skidåkare.
 • Visa hänsyn mot andra åkare. Många människor är hundrädda, så håll in din hund och kliv åt sidan.
 • Hunden får inte springa i det klassiska skidspåret. All åkning med hund skall ske på skatesidan.
 • För allas trevnad, plocka upp efter din hund och ta med påsen till närmsta sopkorg.
 • En mycket viktig regel är att våra skidspår inte är till för att rasta din hund. Vi ber er vänligen respektera detta.

Hundekipage hänvisas till skoterlederna och Lofssjöns is

Åker du med fler än en två hundar d.v.s ett spann, med hunddragen pulka eller hunddragen släde – så räknas du som ekipage och hänvisas till skoterlederna eller körning på Lofssjöns is. Ekipage får inte framföras i våra preparerade skidspår.Reglerna kan tyckas hårda men hundens tassar, om snön är mjuk, sliter på den preparerade ytan. Att tillåta enstaka hundar i spåren är därför en kompromiss mellan vår ambition att ha de finaste spåren för våra skidåkare och att även välkomna hundägare. Därför bör man köra sin hund med sunt förnuft och respektera de regler som råder.

Webbshoppen har öppet med försäljning av säsongsmärken och knappar för 2019-2020.


Lofsdalsspårs tre livgivande stöttepelare är intäkterna från spårknappar och ledkort, sympatiskt inställda markägare,  samt sponsorer. Lofsdalsspårs ekonomiska förening drivs utan vinstintresse. Priset för ledmärke för skoter och längdskidåkning 2019-2020 ser du här nedan.

Spårknapp för skidåkare

Som skidåkare köper du en knapp som ska bäras synlig på skidkläderna när du åker i spåren. På så sätt visar du att du betalt avgiften. Barn/ungdom åker gratis upp t o m 16 års ålder. Knappen kostar:
 • 1 dag: 85 kronor.
 • 3 dagar: 210kronor.
 • 1 vecka: 370 kronor (7 dagar).
 • 1 säsong: 750 kronor. Försköp 13/9-16/12 -2019 600:- (Gäller för vintersäsongen 2019-2020.)
 • Krysse barnens medalj 30 kronor.

Ledkort för skoter

Som skoteråkare fäster du ditt säsongskort på skotern. Notera av registreringsnumret ska vara ifyllt. Ledkort för kortare perioder börs väl synligt på kläderna. Ledkort för skoter kostar:
 • 1 dag: 160 kr.
 • 3 dagar: 320 kronor.
 • 1 vecka: (7 dagar) 530 kr.
 • 1 säsong: 955 kr.  Försköp 13/9-16/12 -2019 800:-  (Gäller för vintersäsongen 2019-2020)
 • Skoteråkare betala med Swish (se nedan).

Grupprabatt på skidknappar

För grupper på 10 personer eller mer som köper spårknappar samtidigt ger vi 30% rabatt.

Återförsäljare

Lofsdalsspårs spårknappar och ledkort säljs på de flesta näringsställen. Du är välkommen att handla på:

Skoteråkare kan betala med Swish till tel 1233396751

Swicha till 1233396751För att underlätta för skoteråkare som rör sig över stora ytor och ibland inte passerar Lofsdalens by så kan skoteråkare också betala ledkort via Swish till tel 1233396751. Ange registreringsnummer för skotern vid betalning. Spara kvittot i mobilen för uppvisande vid kontroll.Swisha till tel 1233396751. Tack för ditt bidrag.

Kombikort

Lofsdalsspår och SOND (Skoterområde norra Dalarna) har ett ledkortssamarbete och säljer KOMBIKORT.

Försäsong längdskidåkning

Priserna för konstsnöspåret försäsong är följande:

 • 0-12 år gratis
 • 12-16 år 50:-
 • 16 år+ 100:-

Dessa priser gäller fr o m 1 november fram tills vi öppnar ordinarie skidspårssystemet.

Under hösten 2017 investerade EU-projektet Lofsdalen Masterplan 2.0 i ett snökanonsystem i Elljusspårets 1,5 km slinga. Investeringen är ett stort lyft för oss i Lofsdalen för att kunna säkerställa tidig snö och erbjuda längdskidåkarna en försäsong. Vi kommer här på hemsidan och Facebook informera om när vi börjar höstens tillverkning av konstsnön och när öppningsdatumet för Elljusspåret blir. Håll utkik! Läs mer om konstsnösatsningen på www.sveg.se.

Längdskidspår och skoterleder är avgiftsbelagda

Lofsdalsspår är en ekonomisk förening som har ansvaret för både längdskidspår och skoterleder. Fyra årsarbetare är anställda på heltid . Inkomsterna fördelas på  sponsorintäkter i form av reklampengar och avgifter från dem som använder spår och leder. Därför är det absolut nödvändigt att de som nyttjar spår och leder är med och betalar för den service som Lofsdalsspår tillhandahåller. Det är helt enkelt en förutsättning för att kunna driva verksamheten.
Maskinparken består av en  fullstor pistmaskin och en liten spårpistmaskin,  fyra snöskotrar, en fyrhjuling, två sexhjulingar och två små grävmaskiner. Dessutom ett antal snöverktyg i form av sladdar och spårkälkar, mm. De flesta torde förstå att det kostar en hel del pengar att driva denna verksamhet. Omsättningen närmar sig 3 miljoner kr/år. Bara bränslekostnaden för att köra en pistmaskin på alla längdskidspår en dag uppgår till ca. 3 000 kronor. Några större kommunala bidrag eller EU-bidrag.

Ledvärdar och spårvärdar

Du kanske möter en spårvärd både i längdskidspåret och på skoterleden, stanna gärna för en kort pratstund. Ge dina synpunkter och gärna både positiva och mindre positiva erfarenheter. Det är viktigt för oss i vår strävan att tillhandahålla det bästa tänkbara.

Vill du bli sponsor?

Kontakta oss så kan vi tala om hur vi kan hjälpa varandra att skapa förutsättningar för ett ännu bättre Lofsdalen.

Skoterledskortet från “Nordic Area” gäller inte i Lofsdalen!

Scroll to Top